dimecres, 27 de juny del 2012

a les escoles.. estem criant hamsters?

..We will, in effect, be breeding generations of hamsters for the glittering wheels of cages built by Mark Zuckerberg and his kind...



Hamster wheel

així acaba un interessantíssin article al Guardian, de ja fa dies, però que incideix en el missatge que ací ja van donant, entre altres, Jordi Delgado, a l'últim TEDxRamblas, o Sergi Jordà, al CCCB: si volem educar  (no instruir) els nostres joves per ser ciutadans autònoms  la nostra època, cal que els ensenyem a programar ordinadors. No a fer servir software ja predissenyat i tancat,  sinó a fer-los veure com funciona el món que ens envolta.. Perque, en efecte, si al nostre temps hi ha un llenguatge que el caracteritzi i delimiti, aquest no és l'anglès, ni el xinès, és el llenguatge de programació. I es tracta de considerar-ho "humanitats", és a dir, un coneixement central del nostre temps, no una tècnica instrumental i més o menys marginal per a ús de frikis i gent més o menys estranya com els informàtics. I, de la mateixa manera que no tots els que hem aprés a escriure som escriptors, tampoc cal que tothom que sápiga programar es faci programador. Però els que sàpiguen programar tindran la oportunitat d'entendre millor la seva época, i de ser ciutadans més autònoms i lliures.

2 comentaris:

  1. Ja que de moment això no té pinta de que passi, hi ha eines molt interessants per a que cadascú pugui "educar-se" pel seu compte: http://www.codecademy.com/
    http://www.youtube.com/watch?v=frRViRezEPQ

    ResponElimina
  2. D'acord, Emili, però això són sortides individuals, que cadascú es construeixi el seu "entorn personal d'aprenentatge". Clar que si molta gent ho fes, passariem a un entorn colectiu..
    El que és patètic és que un missatge que es transmet des dela Administració és que el coneixement que sembla convenir a la nostra societat és el de croupier, puta de luxe, o porter/segurata de discoteca..

    ResponElimina